Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Mini tarty z figami i kozim serem

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 5g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 200g mąki
  • łyżeczka soli
  • 100g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody

na nadzienie:

  • mała cebula
  • 170g koziego sera
  • kilka plasterków sera pleśniowego
  • 50ml jogurtu naturalnego
  • 50g kremowego serka
  • boczek
  • około 8 fig (pokrojonych w plastry)
  • sól i pieprz

Wykonanie przepisu

Mąkę przesiać z solą, dodać masło, jajko, 2 łyżki zimnej wody
i cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara. Całość zagniatać, aż do połączenia składników i uzyskania plastycznej masy, chłodzić przez około 30 minut.
Po tym czasie wyłożyć ciasto do wytłuszczonych tartaletek, przykryć folią aluminiową, ociążyć fasolą i piec przez około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie zjąć folię i dopiekać przez kolejne 5 minut. Przygotować nadzienie: boczek pokroić w plastry, lekko uprażyć na patelni. Ser kozi połączyć z kremowym. Wmieszać jogurt i przyprawy oraz boczek. Nadzieniem wypełnić spody do tart. Figi pokroić na paski lub ćwiartki. Wierzch tartaletek odzobić figami oraz plasterkami sera pleśniowego.

Nasze porady

Wyśmienitym dodatkiem do tartaletek będą posiekane orzechy włoskie.

Do góry