Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Mini tarty z konfiturą z czarnych porzeczek

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 70g Cukru pudru DIAMANT
  • 200g mąki
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko

nadzienie:

  • konfitura z czarnej porzeczki

na bezę:

  • 150g Cukru białego DIAMANT
  • 2 białka
  • szczypta soli

Wykonanie przepisu

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier puder DIAMANT, całość ubić. Następnie wmieszać miękkie masło, szczytę soli. Do wilgotnej masy dodać obie mąki, dodać startą czekoladę i delikatnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie spody tartaletek zapiekać przez około 15 minut. Podpieczone spody posmarować konfiturą
z czarnej porzeczki. Bezami ozdobić wierzch tartaletek: białka schłodzić, przelać do wysokiego pojemnika, wsypać sól i zmiksować na sztywno. Następnie, wciąż ubijając, powoli dosypywać niewielkie porcje cukru pudru DIAMANT z dodatkiem kakao aż do uzyskania sztywnej, gładkiej, błyszczącej
i gęstej masy. Nakładać łyżką niewielkie porcje na tartaletki (bezy rosną
w trakcie pieczenia). Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 120-130°C
przez 1,5-2 godziny. Bezy po upieczeniu powinny być z wierzchu suche,
a wewnątrz miękkie. Podpieczonymi bezami ozdobić wierzch każdej tartaletki.

Nasze porady

Konfiturę z czarnej porzeczki w łatwy sposób przygotujemy sami. W tym celu należy przygotować 1,5 kg owoców czarnej porzeczki oraz cukier żelujący DIAMANT 3:1. Jagody przebrać, umyć, usunąć listki, osuszyć. Do owoców wsypać cukier żelujący DIAMANT 3:1, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty, nie zapominając o mieszaniu. Zestawić z ognia, gorącą konfiturą napełnić słoiki, szczelnie zamknąć i odwrócić.

Do góry