Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Muffinki – przepis podstawowy

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 100g Cukru brązowego DIAMANT lub Cukru drobnego DIAMANT
  • 250g mąki
  • 2 jajka
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 75ml oleju (lub 125g masła)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie przepisu

W jednej misce połączyć szybkimi ruchami suche składniki – cukier brązowy DIAMANT, mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlać olej, jogurt oraz wbić 2 jajka – całość wymieszać. Płynne składniki połączyć
z suchymi. Ciasto wlać do ⅔ wysokości wysmarowanych masłem papilotek. Standardowo piec w temp. 180°C, przez około 25 minut.

Nasze porady

Podstawowy przepis na muffiny można urozmaicić na wiele sposobów – dodając świeże lub mrożone owoce sezonowe, czekoladę, kakao, cynamon, imbir, rodzynki, bakalie, migdały, konfitury, galaretkę, starte warzywa
(np. marchew,  dynię lub cukinię), a także zastępując jogurt naturalny, owocowym.

Do góry