Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Muffiny dyniowo–orzechowe

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 100g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 200g musu z dyni
  • 180g mąki
  • 100g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju
  • 300g maślanki lub jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli

Wykonanie przepisu

Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę, poddusić w małej ilości wody
przez około 10 minut. Następnie odsączyć i zmiksować na mus. W jednym naczyniu wymieszać mąkę, orzechy, cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara drobny, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. W oddzielnym pojemniku wymieszać maślankę, mus z dyni, olej i jajko. Masę wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać do momentu połączenia się składników.
Papilotki do babeczek napełnić ciastem do ¾ wysokości foremki. Piec w temp. 180°C przez 20–25 minut.

Do góry