Nadziewane pieczone jabłka
Składniki
- Cukier kandyz kruszony DIAMANT
- jedno średnie jabłko (na osobę)
- masło białe wino lub sok jabłkowy
- przyprawy: laski cynamonu, skórka pomarańczowa, goździki, wanilia
- nadzienie: jednorodne lub mieszane mielone orzechy (włoskie lub laskowe)
- migdały, rodzynki i mrożone maliny
- masa marcepanowa
- konfitura owocowa
Wykonanie przepisu
Jabłka umyć, usunąć gniazda z pestkami. Dno formy do zapiekania posmarować masłem, jabłka ułożyć w formie. Dołożyć nadzienie.
Wszystko zalać winem lub sokiem, tak aby dno formy było dobrze przykryte. Dodać przyprawy. Na każde jabłko położyć mały kawałek masła i kilka kryształów cukru kandyzu kruszonego DIAMANT. Całość zapiekać w piekarniku o temp. 180-200°C przez 20-30 minut. Można podawać z gorącym sosem waniliowym lub z kulką lodów waniliowych.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.