Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Nadziewane pieczone jabłka

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • Cukier kandyz kruszony DIAMANT
  • jedno średnie jabłko (na osobę)
  • masło białe wino lub sok jabłkowy
  • przyprawy: laski cynamonu, skórka pomarańczowa, goździki, wanilia
  • nadzienie: jednorodne lub mieszane mielone orzechy (włoskie lub laskowe)
  • migdały, rodzynki i mrożone maliny
  • masa marcepanowa
  • konfitura owocowa

Wykonanie przepisu

Jabłka umyć, usunąć gniazda z pestkami. Dno formy do zapiekania posmarować masłem, jabłka ułożyć w formie. Dołożyć nadzienie.
Wszystko zalać winem lub sokiem, tak aby dno formy było dobrze przykryte. Dodać przyprawy. Na każde jabłko położyć mały kawałek masła i kilka kryształów cukru kandyzu kruszonego DIAMANT. Całość zapiekać w piekarniku o temp. 180-200°C przez 20-30 minut. Można podawać z gorącym sosem waniliowym lub z kulką lodów waniliowych.

 

Do góry

Menu