Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Naleśniki z konfiturą wiśniowo-porzeczkową

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na naleśniki:

  • 150g mąki
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • szczypta soli
  • olej (do smażenia)

na konfiturę:

  • 500g Cukru trzcinowego żelującego DIAMANT
  • 800g wiśni (zważonych bez pestek)
  • 200g czerwonych porzeczek (zważonych po przygotowaniu)

Wykonanie przepisu

Mąkę, jajka, mleko wymieszać mikserem, doprawić solą. Do masy dolać około ½ szklanki wody, tak aby uzyskała konsystencję ciasta. Na patelni rozgrzać olej, wylewać cienką warstwę na powierzchnię całej patelni. Smażyć po kilka minut z obu stron. Przygotowanie koniftury: wiśnie umyć, wydrylowaćć, część z nich rozdrobnić, przełożyć do rondla o grubym dnie. Porzeczki opłukać, poodrywać z gałązek, osuszyć i dołożyć do wiśni. Następnie wsypać cukier trzcinowy żelujący DIAMANT. Dokładnie wymieszać z masą owocową, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4 minuty, ciągle mieszając. Gorące, jeszcze płynne konfitury przełożyć do wysterylizowanych słoików i szczelnie zakręcić. Naleśniki składać na trójkąty, smarować konfiturą według uznania.

Nasze porady

Naleśniki można podawać również z masłem czekoladowym i bananami.

Do góry