Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Napoleon

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 200g Cukru brązowego DIAMANT
  • 100g Cukru pudru z aromatem waniliowym
  • 1kg mąki
  • 250ml śmietany (18%)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 100g masła

na masę:

  • 200g Cukru brązowego DIAMANT
  • 20g mąki
  • 200g masła
  • 1l mleka
  • 4 żółtka
  • domowa konfitura brzoskwiniowa

Wykonanie przepisu

Cukier brązowy DIAMANT wymieszać z cukrem pudrem z aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia i powoli ucierać wraz z żółtkami mikserem. Dodać śmietanę i masło. Całość połączyć i wyrabiać na ciasto. Rozwałkować i wyciąć 5 okrągłych placków o średnicy nieco mniejszej niż średnica tortownicy. Piec przez 15 minut w temp. 180°C. Przygotować krem: cukier brązowy DIAMANT utrzeć z żółtkami, następnie zmiksować na gładką masę z  200 ml mleka i mąką. Resztę mleka zagotować w rondelku i połączyć z masą i gotować aż do zgęstnienia, rozpuszczając kostkę masła. Gęstym kremem i domową konfiturą przekładać upieczone krążki ciasta. Wierzch posypać można kruszonką i cukrem pudrem DIAMANT. 

Nasze porady

Konfiturę brzoskwiniową zastąpić można inną ulubioną konfiturą.

Do góry