Napoleon
Składniki
na ciasto:
- 200g Cukru brązowego DIAMANT
- 100g Cukru pudru z aromatem waniliowym
- 1kg mąki
- 250ml śmietany (18%)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 100g masła
na masę:
- 200g Cukru brązowego DIAMANT
- 20g mąki
- 200g masła
- 1l mleka
- 4 żółtka
- domowa konfitura brzoskwiniowa
Wykonanie przepisu
Cukier brązowy DIAMANT wymieszać z cukrem pudrem z aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia i powoli ucierać wraz z żółtkami mikserem. Dodać śmietanę i masło. Całość połączyć i wyrabiać na ciasto. Rozwałkować i wyciąć 5 okrągłych placków o średnicy nieco mniejszej niż średnica tortownicy. Piec przez 15 minut w temp. 180°C. Przygotować krem: cukier brązowy DIAMANT utrzeć z żółtkami, następnie zmiksować na gładką masę z 200 ml mleka i mąką. Resztę mleka zagotować w rondelku i połączyć z masą i gotować aż do zgęstnienia, rozpuszczając kostkę masła. Gęstym kremem i domową konfiturą przekładać upieczone krążki ciasta. Wierzch posypać można kruszonką i cukrem pudrem DIAMANT.
Nasze porady
Konfiturę brzoskwiniową zastąpić można inną ulubioną konfiturą.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.