Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Odwrócone ciasto z jabłkami, upside down cake

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 50g Cukru cynamonowego DIAMANT
  • 3 małe jabłka
  • 180g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 1½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 40g migdałów
  • szczypta soli

na karmelowy wierzch:

  • 80g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 1 duże jabłko
  • 40g masła
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie przepisu

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Jabłka umyć, obrać
ze skórki, zetrzeć na tarce. Masło utrzeć z cukrem cynamonowym DIAMANT, dodać ekstrakt z wanilii i kolejno dodawać jajka. Całość zmiksować.
Dodać suche składniki oraz starte jabłka, połączyć szybkimi ruchami łyżką, wmieszać posiekane migdały. Przygotować masę karmelową: w garnku rozpuścić cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara z masłem – masę przełożyć na dno formy do pieczenia. Jabłko umyć, pokroić w cienkie plasterki (nie obierać), pokropić sokiem z cytryny i  wyłożyć na karmelową masę. Następnie delikatnie zalać uprzednio przygotowanym ciastem.
Piec w temp. 180°C przez około 40 minut. Po wyjęciu pozostawić
do ostygnięcia (około 15 minut), następnie przykryć dużym talerzem i przełożyć ciasto do góry dnem.

Nasze porady

Zamiast migdałów dodać można garść posiekanych orzechów włoskich.

Do góry