Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Oponki dyniowe

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 100g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 10g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 
  • 250ml letniego mleka
  • 500g mąki tortowej
  • 200g stopionego masła
  • 200g puree z dyni hokkaido
  • szczypta soli

Wykonanie przepisu

Przygotować puree z dyni - miąższ pokroić w kostkę, skropić olejem i zapiec
w temp. 200°C przez około 45 min. Po tym czasie zblendować na gładki krem. Przygotować ciasto: 2 łyżki masła odłożyć. Mleko wymieszać z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT i drożdżami. Dodać mąkę, masło, sól i puree z dyni. Całość dokładnie połączyć i wyrobić na ciasto. Odstawić do wyrośnięcia
na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na wysokość ok. 2 cm. Okrągłą foremką wycinać kółka, mniejszą otworki. Donaty ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia
na około 15 minut. Posmarować połową odłożonego masła i piec ok. 25 minut w temp. 180°C.

Nasze porady

Wierzch oponek posypać cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT.

Do góry