Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Orzechowy odrywaniec

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

ciasto:

  • 250 g mleka
  • 100 g cukru Dry Demerara Diamant
  • 7 g drożdży instant
  • 500 g mąki
  • 60 g miękkiego masła
  • jajko
  • szczypta soli

nadzienie:

 

  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru Dry Demerara Diamant
  • 20 g roztopionego masła
  • syrop trzcinowy Diamant do polania

Wykonanie przepisu

 

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać w misce i zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem z pomocą pędzelka. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem, mieszanką posypać równomiernie ciasto. Zwinąć od dłuższego boku jak roladę. Pokroić w ok 2 cm plastry, umieścić jeden przy drugim w keksówce, uprzednio natłuszczonej i posypanej mąką. Wierzch posmarować masłem, polać syropem i dokładnie go rozsmarować. Piec 30 minut w 200 st.C. 
Po ostudzeniu wyciągnąć z formy i odrywać kawałki. Można dodatkowo polać syropem.

Do góry