Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Panna cotta

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

składniki (na 4 porcje):

  • 80g Cukru drobnego DIAMANT
  • 250ml śmietany 30% (kremówki)
  • 250ml pełnego mleka
  • laska wanilii
  • starta skórka z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku

do przybrania:

  • gęsty sos owocowy, świeże owoce 

Wykonanie przepisu

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Do garnuszka wlać  śmietankę, mleko
i cukier drobny DIAMANT. Dodać przygotowaną wanilię (laskę przeciąć wzdłuż, pokroić na paseczki zachowując  ziarenka) i starą skórkę cytrynową. Mieszając gotować do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żelatynę i mieszać
aż się rozpuści. Deser wlać do foremek lub miseczek, schłodzić i odstawić
do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem  wyłożyć na talerzyki, polać gęstym sosem  owocowym i przybrać kilkoma świeżymi owocami.

Nasze porady

Deser będzie lepiej odchodził od ścianek naczynia, jeśli zanurzymy
je na moment w gorącej wodzie. Panna cottę można również podawać posypaną mielonymi orzeszkami i polaną rozpuszczoną czekoladą.

 

Do góry