Panna cotta
Składniki
składniki (na 4 porcje):
- 80g Cukru drobnego DIAMANT
- 250ml śmietany 30% (kremówki)
- 250ml pełnego mleka
- laska wanilii
- starta skórka z cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
do przybrania:
- gęsty sos owocowy, świeże owoce
Wykonanie przepisu
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Do garnuszka wlać śmietankę, mleko
i cukier drobny DIAMANT. Dodać przygotowaną wanilię (laskę przeciąć wzdłuż, pokroić na paseczki zachowując ziarenka) i starą skórkę cytrynową. Mieszając gotować do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żelatynę i mieszać
aż się rozpuści. Deser wlać do foremek lub miseczek, schłodzić i odstawić
do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem wyłożyć na talerzyki, polać gęstym sosem owocowym i przybrać kilkoma świeżymi owocami.
Nasze porady
Deser będzie lepiej odchodził od ścianek naczynia, jeśli zanurzymy
je na moment w gorącej wodzie. Panna cottę można również podawać posypaną mielonymi orzeszkami i polaną rozpuszczoną czekoladą.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.