Piaskowe gofry
Składniki
na ciasto:
- 80g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
- 150g masła
- 3 jajka
- 150g maki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- 1 łyżka stołowa rumu
- starta skórka z ½ cytryny
- masło do gofrownicy
dodatki:
- 50g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
- 400g truskawek
- 200ml śmietanki kremówki
- 25g mielonych orzechów
do posypania:
- Cukier puder DIAMANT w tubie
Wykonanie przepisu
Ubić masło z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobny, stopniowo dodając jajka. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sito i dodać do masy. Dolać rum i dodać skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Gofrownicę lekko wysmarować tłuszczem i piec gofry. Pozostawić je do schłodzenia i posypać cukrem pudrem DIAMANT w tubie.
Ubić bitą śmietanę z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobny. Truskawki po przebraniu i umyciu pokroić na kawałki. Na talerzykach ułożyć gofry, posypać truskawkami, udekorować rozetkami z bitej śmietany i posypać orzeszkami.
Nasze porady
Gofry podawać można z konfiturami sezonowymi, bitą śmietaną i świeżymi owocami lub polewą czekoladową.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.