Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Piaskowe gofry

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 80g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 150g maki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 1 łyżka stołowa rumu
  • starta skórka z ½ cytryny
  • masło do gofrownicy

dodatki:

  • 50g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 400g truskawek
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 25g mielonych orzechów

do posypania:

  • Cukier puder DIAMANT w tubie

Wykonanie przepisu

Ubić masło z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobny, stopniowo dodając jajka. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sito i dodać do masy. Dolać rum i dodać skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Gofrownicę lekko wysmarować tłuszczem i piec gofry. Pozostawić je do schłodzenia i posypać cukrem pudrem DIAMANT w tubie.

Ubić bitą śmietanę z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobny. Truskawki po przebraniu i umyciu pokroić na kawałki. Na talerzykach ułożyć gofry, posypać truskawkami, udekorować rozetkami z bitej śmietany i posypać orzeszkami. 

Nasze porady

Gofry podawać można z konfiturami sezonowymi, bitą śmietaną i świeżymi owocami lub polewą czekoladową.

Do góry

Menu