Pieczone pączki
Składniki
na pączki:
- 75g Cukru białego DIAMANT
- 125g ciepłego mleka
- 10g drożdży
- 1 łyżeczka cynamonu
- 375g mąki pszennej
- 1 średnie jajko
- 40ml jogurtu naturalnego
- skórka z ½ cytryny
- dodatkowe mleko do smarowania
na nadzienie:
- 30g Cukru białego DIAMANT
- 250ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
na lukier:
- 200g Cukru pudru DIAMANT
- 2 łyżki wody
do posypania:
- Cukier DIAMANT Gruba Rafinada
Wykonanie przepisu
W mleku rozprowadzić drożdże i cukier biały DIAMANT. Dodać mąkę
i cynamon, dobrze wymieszać. Stopione masło, jajko, jogurt i skórkę cytrynową ubić trzepaczką. Następnie wymieszać w misce z pozostałymi składnikami,
do momentu połączenia się. Zagniatać je przez kilka minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto przełożyć na blat obsypany mąką. Lekko zagnieść
a następnie rozwałkować. Wyciąć około 12 kółek przy pomocy szklanki.
Resztę ciasta zagnieść, ponownie rozwałkować i wyciąć kółka. Wszystkie kółka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bułeczkami. Blachę przykryć ściereczką do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia na około 50 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. 200ml mleka podgrzać z cukrem białym DIAMANT. W pozostałej części mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Gdy mleko zacznie
się gotować dodać mleko z mąką ziemniaczaną. Ostudzić i wymieszać z 2 łyżkami masła. Następnie przełożyć do strzykawki do dekoracji ciast. Podgrzewać jeszcze kilka minut ciągle mieszając. Gdy bułeczki wyrosną, posmarować je mlekiem i wstawić blachę do rozgrzanego do temp. 190ºC piekarnika i piec około 10-12 minut. Jeszcze ciepłe pączki brać przy pomocy ściereczki kuchennej i wbijać w nie końcówkę strzykawki do dekoracji ciast
i faszerować budyniem. Odstawić do ostygnięcia. Cukier puder wymieszać
z wodą i polać nim pączki. Pączki posypać cukrem DIAMANT Gruba Rafinada.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.