Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Piernik na czerwonym winie

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki


  • 125g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 350g mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 65g masła
  • 200ml mleka
  • 50ml czerwonego (wytrawnego) wina,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do pierników

Wykonanie przepisu

Masło rozpuścić w lekko podgrzanym mleku. Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara, dodać lekko ciepłe mleko z masłem, miód. Wymieszać i powoli dosypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie wymieszać, dodać przyprawy, wlać wino. Ciasto dokładnie wymieszać i wylać do wyłożonej papierem formy. Piec w temp. 180°C przez ok. 60 minut. Po upieczeniu piernik wystudzić,
wyjąć z formy. 

Nasze porady

Piernik po wystudzeniu można przekroić na warstwy, przełożyć kajmakiem , konfiturą i udekorować polewą.

Do góry

Menu