Piernik na czerwonym winie
Składniki
- 125g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
- 350g mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 65g masła
- 200ml mleka
- 50ml czerwonego (wytrawnego) wina,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki przyprawy do pierników
Wykonanie przepisu
Masło rozpuścić w lekko podgrzanym mleku. Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara, dodać lekko ciepłe mleko z masłem, miód. Wymieszać i powoli dosypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie wymieszać, dodać przyprawy, wlać wino. Ciasto dokładnie wymieszać i wylać do wyłożonej papierem formy. Piec w temp. 180°C przez ok. 60 minut. Po upieczeniu piernik wystudzić,
wyjąć z formy.
Nasze porady
Piernik po wystudzeniu można przekroić na warstwy, przełożyć kajmakiem , konfiturą i udekorować polewą.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.