Piernik z powidłami
Składniki
- 200g Syropu trzcinowego złocistego DIAMANT
- 200g powideł śliwkowych
- 100g oleju
- 320g mąki
- 2 jajka
- łyżka mieszanki mielonych przypraw do piernika (cynamon, imbir, goździki, ziele angielskie, pieprz)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie przepisu
Jajka dokładnie utrzeć z syropem trzcinowym złocistym DIAMANT, dalej ucierając dodawać olej i powidła. W osobnej misce połączyć mąkę
z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami, dodać do utartych składników
i dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Piec ok 60 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gotowe ciasto polać syropem.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.