Pikantne kofty
Składniki
na kofty:
- 5g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
- 600g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- olej do smażenia
na glazurowaną marchewkę:
- 15g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
- 600 g marchewki
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
do podania:
- kuskus
Wykonanie przepisu
Bardzo drobno pokrojoną cebulę, mięso i przyprawy dokładnie ze sobą wymieszać, następnie wyrobić na gładką masę. Mięso podzielić na 12 porcji. Z każdej uformować podłużny wałek i nadziać na patyczki od szaszłyków.
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć kofty z każdej strony po kilka minut. W tym czasie obrać i pokroić marchewkę w grube zapałki. Poddusić
w garnku z odrobiną oleju. Doprawić solą, pieprzem i kolendrą. Dodać cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara drobny i dusić, aż marchewka będzie pokryta płynnym cukrem. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki
i dokładnie wymieszać. Kuskus zalać gorącą wodą. Odstawić aby napęczniał. Kofty podawać na kuskusie z karmelizowaną marchewką.
Nasze porady
Mięso wołowe można zastąpić mieloną jagnięciną. Kofty doskonale nadają się również na grilla, podane w płaskich chlebkach ze świeżą sałatą i słodko-ostrym sosem. To świetna przekąska również na karnawał.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.