Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Pikantne kofty

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na kofty:

  • 5g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 600g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • olej do smażenia

na glazurowaną marchewkę:

  • 15g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 600 g marchewki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki

do podania:

  • kuskus

Wykonanie przepisu

Bardzo drobno pokrojoną cebulę, mięso i przyprawy dokładnie ze sobą wymieszać, następnie wyrobić na gładką masę. Mięso podzielić na 12 porcji. Z każdej uformować podłużny wałek i nadziać na patyczki od szaszłyków.
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć kofty z każdej strony po kilka minut. W tym czasie obrać i pokroić marchewkę w grube zapałki. Poddusić
w garnku z odrobiną oleju. Doprawić solą, pieprzem i kolendrą. Dodać cukier trzcinowy DIAMANT Dry Demerara drobny i dusić, aż marchewka będzie pokryta płynnym cukrem. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki
i dokładnie wymieszać. Kuskus zalać gorącą wodą. Odstawić aby napęczniał. Kofty podawać na kuskusie z karmelizowaną marchewką.

Nasze porady

Mięso wołowe można zastąpić mieloną jagnięciną. Kofty doskonale nadają się również na grilla, podane w płaskich chlebkach ze świeżą sałatą i słodko-ostrym sosem. To świetna przekąska również na karnawał.

Do góry