Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Pikle w zalewie słodko-kwaśnej

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na pikle:

  • 1kg warzyw (pokrojonej młodej cebuli, papryki czerwonej i żółtej, zielonego ogórka w plastrach, różyczek kalafiora)
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • ziele angielskie i liść laurowy, po jednym do słoiczka
  • kilka ziaren czarnego pieprzu

na zalewę:

  • 220g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 750ml wody
  • 250ml octu
  • 2 łyżeczki soli

 

Wykonanie przepisu

Warzywa i przyprawy rozłożyć w umytych słoikach. Składniki na zalewę zagotować, dokładnie mieszając. Gotować przez kilka minut i natychmiast po ściągnięciu z ognia zalać warzywa w słoikach. Zakręcić.
Jeśli przygotowujemy większą ilość pikli, można je pasteryzować. Mniejszą
po prostu przechowujemy w lodówce i spożywamy w przeciągu miesiąca.

Do góry