Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Placek migdałowy

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 250g Cukru drobnego DIAMANT
  • 5g Cukru cynamonowego DIAMANT
  • 5g Cukru kandyzu kruszonego DIAMANT
  • 500g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 cytryna

Wykonanie przepisu

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. Masło utrzeć
z cukrem drobnym DIAMANT dodając kolejno jajka. Dodać do mąki
razem z solą i skórką otartą z cytryny. Wyrobić zwarte ciasto, schłodzić.
Rozwałkować na grubość ok. 15 mm, wyłożyć nim płaską blachę
Wierzch ciasta posypać migdałami w płatkach i cukrem cynamonowym DIAMANT wymieszanym z cukrem kandyzem kruszonym DIAMANT.
Ciasto piec ok. 30 minut w 190°C, kroić na prostokąty.

Nasze porady

By migdały nie obsypywały się z ciasta przed posypaniem placek można posmarować białkiem jajka.

Do góry

Menu