Placek migdałowy
Składniki
- 250g Cukru drobnego DIAMANT
- 5g Cukru cynamonowego DIAMANT
- 5g Cukru kandyzu kruszonego DIAMANT
- 500g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g masła
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 cytryna
Wykonanie przepisu
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. Masło utrzeć
z cukrem drobnym DIAMANT dodając kolejno jajka. Dodać do mąki
razem z solą i skórką otartą z cytryny. Wyrobić zwarte ciasto, schłodzić.
Rozwałkować na grubość ok. 15 mm, wyłożyć nim płaską blachę
Wierzch ciasta posypać migdałami w płatkach i cukrem cynamonowym DIAMANT wymieszanym z cukrem kandyzem kruszonym DIAMANT.
Ciasto piec ok. 30 minut w 190°C, kroić na prostokąty.
Nasze porady
By migdały nie obsypywały się z ciasta przed posypaniem placek można posmarować białkiem jajka.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.