Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Pomarańczowo-cynamonowy creme brulee

0

(0) głosy

Poziom trudności: 3 (trudny)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 60g Cukru drobnego DIAMANT
  • 20g Cukru brązowego DIAMANT (do posypania)
  • 270ml mleka
  • 270ml śmietany kremówki (30%)
  • 6  żółtek
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • pomarańcza pokrojona w ósemki

Wykonanie przepisu

Schłodzoną śmietanę kremówkę przelać wraz z mlekiem do rondla, dodać przeciętą na pół laskę wanilii, skórkę startą z połowy pomarańczy
oraz cynamon. Całość podgrzewać aż do momentu zagotowania
się (na wolnym ogniu). Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie żółtka wymieszać z cukrem drobnym DIAMANT. Masę śmietanową dokładnie połączyć z jajeczną (masę śmietanową dolać do jajecznej przelewając
przez sitko). Masę przelać do czterech żaroodpornych foremek do 2/3
ich wysokości. Zapiekać przez około 40 minut w temp.  150°C, ustawiając żaroodporne foremki z kremem w głębokiej blasze, wypełnionej wrzącą wodą do 2/3 wysokości naczynek. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, posypać wierzch cukrem brązowym DIAMANT i zapiekać aż cukier skarmelizuje się. Wierzch posypać jeszcze odrobiną cynamonu. Przed podaniem deser udekorować pomarańczą pociętą w ósemki.

Nasze porady

Świeżą laskę wanilii zastąpić można dwoma kroplami olejku waniliowego.

Do góry