Produkty dla przemysłu
Pasze do podkarmiania pszczół
Pasze marki DIAMANT do podkarmiania pszczół oparte są na bazie najwyższej jakości cukru, charakteryzujące się niskim HMF.
DIAMANT Invertix 72
Syrop otrzymany z cukru marki DIAMANT poprzez najbezpieczniejszy dla pszczół enzymatyczny rozkład do glukozy i fruktozy. Produkt wyprodukowany bez dodatku środków chemicznych w formie płynnej ułatwiającej spożycie. Cukry proste (glukoza i fruktoza) ułatwiają przyswajanie pokarmu. Korelacja glukozy/fruktozy/sacharozy przeciwdziałająca krystalizacji pokarmu (33 +/-5 /33 +/- 5/34 +/-5). Stabilne pH 4,0 – 6,0. Niskie Zabarwienie: max. 45 IU. Idealny na wiosenne podkarmianie.
DIAMANT Invertix 72 F
Syrop otrzymany z cukru marki DIAMANT poprzez najbezpieczniejszy dla pszczół enzymatyczny rozkład do glukozy i fruktozy. Produkt wyprodukowany bez dodatku środków chemicznych w formie płynnej ułatwiającej spożycie. Cukry proste (glukoza i fruktoza) ułatwiają przyswajanie pokarmu. Korelacja glukozy/fruktozy/sacharozy przeciwdziałająca krystalizacji pokarmu (30 +/-5 /39 +/- 5/31 +/-5). Stabilne pH 4,0 – 6,0. Niskie Zabarwienie: max. 45 IU. Idealny na zimowe podkarmianie.
DIAMANT Fondant pszczeli
Produkt w formie pasty - lepkie, plastyczne ciasto pszczele. Stabilne pH 4,0-6,0. Niskie zabarwienie max. 45 IU. Dostępny w dwóch gramaturach - 5 i 15 kg.
Cukry białe
DIAMANT Cukier biały kryształ
Doskonale nadaje się do produkcji słodzonych napojów orzeźwiających, szczególnie bezbarwnych. Daje klarowne, czyste i nieopalizujące roztwory bez śladów osadu. Pozbawiony obcych zapachów i smaków. Równie doskonale sprawdza się w branży cukierniczej. W ofercie posiadamy zarówno produkt spełniający wymagania pierwszej jak i drugiej kategorii. Zapewniamy dostępność analiz parametrów fizyko-chemicznych opartych na wymaganiach Klienta.
Dostarczany:
- luzem w autocysternach
- w workach papierowych wentylowych 25kg
- w opakowaniach typu Big Bag (1000kg/800kg)
DIAMANT Cukier biały trzcinowy
Cukier biały otrzymywany z rafinacji surowego cukru trzcinowego. Konieczna jest wcześniejsza rezerwacja produktu w Dziale Handlowym.
Dostarczany:
- w workach papierowych wentylowych 25kg
- w opakowaniach typu Big Bag (1000kg/800kg)
Cukry pudry
Cukry pudry DIAMANT produkowane są standardowo na bazie wysokiej jakości cukru, co gwarantuje stabilność parametrów produktu i zapewnia wyrobom cukierniczym powtarzalny wygląd.
W ofercie posiadamy:
✔cukier puder bez dodatków
✔cukry pudry z różnymi dodatkami funkcjonalnymi np. skrobią lub glukozą, które obniżają ryzyko zbrylenia
✔cukry pudry nietopliwe, dedykowane do stosowania w wysokich temperaturach
✔cukier puder aromatyzowany - cukier puder nietopliwy z aromatem waniliowym
✔cukier puder trzcinowy z dodatkiem hipoalergicznej tapioki
Produkty dostarczane są w workach papierowych wentylowych 10 i 25kg lub w opakowaniach typu Big Bag (800kg)
Cukry segregowane
Gama produktów DIAMANT o granulacji z zakresu 0,15-0,6 mm opracowywanych przy uwzględnieniu indywidualnych wymogów Klientów. Główne zastosowania to jednorodne mieszaniny suche (np. przyprawy, produkty typu Instant, suche odżywki, leki) oraz dekoracje produktów cukierniczych (np. ciasta, galaretki). Polecane do produkcji, w której istotne jest uzyskanie jednorodnej, homogenicznej mieszaniny, nie ulegającej rozwarstwieniu.
Charakteryzuje się bardzo dobrą rozpuszczalnością.
Dostarczany:
- w workach papierowych wentylowych 25kg
- w opakowaniach typu Big Bag (800kg/1000kg)
Syropy
Syropy marki DIAMANT to produkty całkowicie naturalne, pozbawione sztucznych barwników i konserwantów. Produkty te podczas długiego przechowywania nie ulegają krystalizacji.
W swojej ofercie posiadamy:
✔cukier płynny
✔syrop piekarniczy ciemny
✔karmel naturalny (cukier palony)
DIAMANT Invertix 66 - gęsty syrop o słomkowej barwie i słodkim smaku, bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie. Jest roztworem o zawartości suchej substancji nie mniejszej niż 66%, o ustalonym – w zależności od potrzeb Klienta – stopniu inwersji czyli zawartości glukozy, fruktozy. Na życzenie Klienta możliwe jest obniżenie pH, jak również zwiększenie lub zmniejszenie zawartości inwertu w produkcie.
DIAMANT Invertix 72 - wodny roztwór sacharozy otrzymywany przez rozpuszczenie cukru białego w wodzie, o zawartości suchej substancji nie mniejszej niż 72%. Cukier płynny jest produktem całkowicie naturalnym, pozbawionym składników i sztucznych konserwantów. Nawet podczas długiego przechowywania nie ulega krystalizacji. Polecanty przy produkcji produktów piekarniczych i ciastkarskich - utrzymuje wilgoć zapobiegając wysychaniu, idealny do wyrobu lodów.
DIAMANT Syrop piekarniczy ciemny - powstały z trzciny cukrowej i melasu, mający ciemne zabarwienie i mocny aromat gęsty syrop o zawartości suchej substancji na poziomie 80%. Brązowa, gorzkawa ciecz będąca produktem ubocznym rafinacji trzciny cukrowej o przyjemnym, wyjątkowym zapachu i smaku. Dopuszczona do bezpośredniego spożycia pozwala na naturalne barwienie płatków śniadaniowych, ketchupów, placków oraz umożliwiająca poszukiwanie nowych smaków w branży słodyczy.
DIAMANT Karmel naturalny - cukier palony - ciemny gęsty syrop o zawartości substancji suchej 67%, o intensywnym smaku i zapachu. Produkt naturalny.
Nowość! DIAMANT Invertix 81 - gęsty syrop o słomkowej barwie i słodkim smaku, bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie. Jest roztworem o zawartości suchej substancji nie mniejszej niż 81%, o ustalonym – w zależności od potrzeb Klienta – stopniu inwersji czyli zawartości glukozy, fruktozy. Na życzenie Klienta możliwe jest obniżenie pH, jak również zwiększenie lub zmniejszenie zawartości inwertu w produkcie.
Stosowanie cukru płynnego w produkcji zmniejsza w dużym stopniu koszty procesu technologicznego m.in. poprzez oszczędność energii zużytej na rozpuszczenie cukru w wodzie i w następstwie na jego pasteryzację i filtrację, zmniejsza straty i znacznie ułatwia rozładunek oraz ogranicza koszty związane z zatrudnieniem.
Zalecane opakowanie dla syropów:
Kanister 25 t, paletokontener 800kg - 1,4t lub autocysterna 25t
Niektóre produkty dostępne okresowo.
Szczegółowy opis produktów zawarty jest w specyfikacji jakościowej.
Cukry brązowe i trzcinowe
DIAMANT Cukier karmelowy
Cukier z aromatyczną nutą karmelu, świetnie nadający się dla Producentów poszukujących nowych, ciekawych smaków na znane wyroby (np. pierniki, ciastka, płatki śniadaniowe, jogurty). Błyszczące kryształki cukru to również efektowny, świetlisto-brązowy dodatek dekoracyjny.
Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.
Pochodzenie: burak cukrowy.
Dostarczany:
- w workach papierowych 25kg
DIAMANT Cukier trzcinowy DEMERARA
Nierafinowany cukier trzcinowy. Swoje brązowo-złote zabarwienie i aromat zawdzięcza pozostającej w nim melasie. Grube kryształy sprawdzają się jako posypka i dekoracja na ciastka i desery, płatki śniadaniowe. Aromatyczny smak i zapach pozwala na uzyskanie unikalnych receptur. Posiadamy możliwość dostarczenia kryształów o wysokiej granulacji doskonale sprawdzających się w branży kosmetycznej.
Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.
Dostarczany :
- w workach papierowych 25 lub 50kg
DIAMANT Cukier Kandyz kruszony
Cukier o delikatnym, karmelowym aromacie. Polecany do pieczenia i ozdabiania wypieków oraz jako chrupiący dodatek do płatków śniadaniowych, owocowych sałatek, deserów i lodów. Przeznaczony również do słodzenia kawy i innych gorących napojów.
Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.
Pochodzenie: burak cukrowy.
Dostarczany :
- w workach papierowych 25kg
DIAMANT Cukier Kandyz bursztynowy
Świetny do słodzenia mocnej herbaty z dodatkiem rumu, herbat owocowych i ziołowych, gorącego kakao czy mleka. Do przyrządzania likierów i owoców w alkoholu.
Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.
Pochodzenie: burak cukrowy.
Dostarczany :
- w workach papierowych 50kg
DIAMANT Cukier Kandisfarin
Cukier brązowy, dedykowany szczególnie do produkcji ciastek oraz wykorzystywany w branży HoReCa. Jego intensywna barwa oraz smak nadaje produktom niepowtarzalność. Otrzymywany na linii produkcji syropów karmelowych zachowuje pełną naturalność. Pochodzenie: burak cukrowy.
Dostarczany:
- w workach papierowych wentylowych 25kg
- w opakowaniach typu Big Bag 750kg
Cukier Bio
DIAMANT Cukier Bio pozyskiwany jest z trzciny cukrowej uprawianej, przetwarzanej oraz kontrolowanej wg wymogów obowiązujących dla certyfikowanego rolnictwa ekologicznego. Ma bardzo szerokie spektrum zastosowań. Nieodzowny przy produkcji ekologicznych napojów lub sosów.
Dostarczany:
- w workach papierowych 25kg
Masa Fondant
DIAMANT Fondant wodny
Pomada wodna jest przeznaczona do wykańczania produktów ciastkarskich i pieczywa cukierniczego. Gęsta i plastyczna masa szybko wysycha na powierzchni ciast i pączków tworząc śnieżnobiałą powłokę z połyskiem. Masa fondant może być również stosowana jako nadzienie do pralin i czekolad oraz jako baza do produkcji szerokiej gamy wyrobów cukierniczych. Do produkcji stosujemy tylko naturalne surowce, a dzięki użyciu własnego cukru uzyskujemy pomadę o wyjątkowej białości i elastyczności.
Dostarczany:
- Fondant F20 - karton 15kg – jednostka paletowa 720kg
- Fondant W20 - wiadro 15kg – jednostka paletowa 660kg
- Fondant F12 - karton 15kg - jednostka paletowa 720kg
DIAMANT Fondant suchy
Pomada w formie suchej służy do samodzielnego przygotowania glazury, masy cukrowej bądź polewy o delikatnej, plastycznej formie. Idealnie się nadaje do realizacji indywidualnych potrzeb klientów i ich wymagań, co do konsystencji i zawartości wody. Wydłużony w stosunku do fondatu mokrego termin ważności pozwala na bardzo długi okres przechowywania. Oferujemy 3 produkty o różnej zawartości i rodzaju syropu glukozowego.
Dostarczany:
- Worek papierowy 25 kg – jednostka paletowa 750kg