Przepis z Grubą Rafinadą
Składniki
- 150g zimnego masła
- 160g Cukru pudru DIAMANT
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 szczypta soli
- 2 żółtka
- 1 białko do posmarowania ciastek
- Cukier DIAMANT Gruba Rafinada
- patyczki do szaszłyków
Wykonanie przepisu
Wszystkie składniki umieścić w misce (z wyjątkiem białka i cukru DIAMANT Gruba Rafinada). Masło posiekać nożem na drobne kawałki, połączyć z pozostałymi składnikami. Następnie, opuszkami palców szybko wyrobić na jednolita masę. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 5-7 mm. Szklanką wyciąć krążki. Wierzch każdego ciastka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem Gruba Rafinada. W każde ciastko z boku wbić patyczek do szaszłyków do 2/3 głębokości. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180ºC piekarniku, przez około 25-30 minut.
Nasze porady
Ciasto można również przygotować w malakserze. Wystarczy wszystkie składniki bez białek i Grubej Rafinady umieścić w robocie i zmiksować do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.