Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Przepis z pudrem trzcinowym

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 150g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 450g mąki pszennej tortowej
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100g daktyli
  • 50 ml ciemnego rumu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g orzechów pecan
  • 100g ananasa z puszki

na serowy lukier:

  • 150g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 1-2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego

 

Wykonanie przepisu

Daktyle drobno pokroić, namoczyć w rumie i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Rozgrzać piekarnik do temp. 150ºC. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami pecan, pokrojonym w kostkę, odsączonym ananasem, daktylami (razem z rumem, w którym się moczyły) i mleko. Jajka roztrzepać i wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Dolać do reszty ciasta i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy około 22 cm natłuścić masłem. Do środka wlać masę. Wyrównać całość przy pomocy łyżki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 60 minut, aż ciasto będzie złociste a wbity w nie drewniany patyk do szaszłyków po wyjęciu będzie suchy. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia na 5 minut a następnie wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Cukier puder trzcinowy DIAMANT przełożyć do miseczki i dodać do niego jedną łyżkę homogenizowanego serka. Dokładnie utrzeć przy pomocy łyżki. Jeśli masa jest za gęsta należy dodać kolejną łyżkę i utrzeć. Otrzymanym lukrem polać ciasto zaraz po wyjęciu go z formy.

Do góry