Ciasto

Bezowy wieniec

Opinie
  • Ponad 60 minut
  • 1 tort
  • Średniotrudny

Bezowy tort z owocami

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Bezowy wieniec
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Beza
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, podczas ubijania dodając stopniowo cukier. Na sam koniec dodaj mąkę i sok z cytryny, a całość delikatnie wymieszaj łyżką. Na wyłożoną papierem blachę wyciśnij krąg z bezowej masy – najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego.

Krok 2/4

Piecz przez 10 minut w temp. 150 °C, potem zmniejsz 110 °C i pozostaw w piekarniku na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do wystygnięcia.

Krok 3/4

Krem
Ubij żółtka razem z cukrem w kąpieli wodnej na puszystą masę. Schłodzoną kremówkę połącz z kakao i – jeśli lubisz – korzennymi przyprawami, ubij i wmieszaj do żółtek.

Krok 4/4
Jednolity, puszysty krem wyłóż na wystygnięty wieniec bezowy i udekoruj ulubionymi owocami.
Składniki
na bezę
6 białek jaj
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
300 g Cukru Drobnego DIAMANT
500 ml śmietany 30% (dobrze schłodzonej)
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
na krem
3 łyżki kakao
6 żółtek jaj
3 łyżki Cukru Drobnego DIAMANT
ok. 350 g świeżych owoców
opcjonalnie korzenne przyprawy
Będą ci potrzebne:

• blacha do pieczenia

 

Tagi:
tort beza
arrow
}