Ciasto

Tarta żurawinowa z białą czekoladą

Opinie
  • Do 60 minut
  • 1 blacha do tarty
  • Średniotrudny

Słodka tarta w wiosennym anturażu

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Tarta żurawinowa
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/4

Spód:

Wrzuć płatki owsiane i migdały do miski, a następnie zmiksuj do połączenia. Dodaj cukier oraz olej kokosowy, zmiksuj na wilgotną mieszankę. Masę przełóż do formy. Mocno wciśnij i dociśnij również po bokach. Piecz w 180°C przez około 10-15 minut, aż masa stanie się złotobrązowa. Odstaw do schłodzenia.

Krok 2/4

Warstwa żurawinowa:

W małym rondelku wymieszaj żurawinę, wodę i syrop klonowy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż żurawina się rozpadnie. Za pomocą blendera przetrzyj żurawinę dodając trochę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty. Dodaj 1 łyżeczkę agaru w proszku i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, a następnie odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Posmaruj sosem żurawinowym spód sernika wstaw do lodówki na 15 minut.

Krok 3/4

Czekolada i dekoracje:

Orzechy nerkowca mocz w wodzie przez noc lub minimum 3-4 godziny. W małym rondelku na małym ogniu rozpuść białą czekoladę oraz masło. Odstaw na bok. W misie blendera lub robota kuchennego umieść orzechy nerkowca, cukier i mleko kokosowe. Miksuj do całkowitej gładkości. Dodaj roztopioną białą czekoladę i miksuj do połączenia. Mieszankę wylej na ciasto i wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Na sam koniec czekoladowy wierzch udekoruj żurawiną i gałązkami rozmarynu. Podawaj od razu!

Krok 4/4
Część żurawiny do dekoracji zanurz w roztopionym z niewielką ilością wody cukrze, następnie obtocz w cukrze drobnym. Udekoruj ciasto żurawiną i gałązkami rozmarynu. Podawaj od razu!
Składniki
Na spód
1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
1/2 szklanki migdałów
5 łyżek oleju kokosowego (roztopionego)
2 łyżki Cukru Drobnego DIAMANT
Na warstwę żurawinową
2 szklanki żurawiny (świeżej lub mrożonej)
1 szklanka wody
1/4 szklanki Syropu Trzcinowego Złocistego DIAMANT
1 łyżeczka agaru
Na warstwę białej czekolady
2/3 szklanki mleka kokosowego
1 szklanka orzechów nerkowca (namoczone)
3/4 szklanki masła kakaowego lub zwykłego
1/4 szklanki Cukru Drobnego DIAMANT
szczypta soli
100 g białej czekolady
Będą ci potrzebne:

• blacha do tarty

arrow
}