Wegańska tarta czekoladowa

Opinie
  • Ponad 60 minut
  • 1 blacha do tarty
  • Średniotrudny

Tarta czekoladowa z kandyzowanymi madarynkami

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Wegańska tarta
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/6

Przygotowanie kandyzowanych mandarynek
Mandarynki pokrój na plasterki. W małym rondelku połącz cukier i wodę, a następnie mieszaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj plastry mandarynki i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach zdejmij z ognia, odsącz mandarynki i dobrze schłodź.

Krok 2/6

Ciasto
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misie robota kuchennego wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem roślinnego mleka, a następnie porządnie zmiksuj i dodaj mleko. Miksuj dalej, by ciasto miało zwartą, jednolitą konsystencję.

Krok 3/6
Umieść ciasto w formie, na dnie i na bokach, dobrze dociśnij, a następnie delikatnie ponakłuwaj widelcem, by nie spęczniało podczas pieczenia. Wstaw do zamrażalnika na około 30 minut. Po upływie tego czasu piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 35 minut lub dłużej, by zaczęło robić się suche.
Krok 4/6

Przygotowanie nadzienia
Gdy ciasto będzie się piekło, rozpuść w garnku czekoladę i 1/3 kostki masła. W misie blendera połącz odsączone z zalewy tofu, sok pomarańczowy, ekstrakt z pomarańczy i pomarańczową skórkę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj roztopioną z masłem czekoladę i ponownie zmiksuj do połączenia składników, zeskrobując je ze ścianek misy w razie potrzeby. Czekoladowe nadzienie wyłóż na spód i wyrównaj. Wstaw tartę do lodówki i schładzaj przez około 2 godziny, aż nadzienie stwardnieje.


Krok 5/6

Na sam koniec polewa!
Podgrzej mleko kokosowe w małym garnku na małym ogniu, aż zacznie parować, ale się nie zagotuje. Wrzuć i wymieszaj czekoladę, mieszaj, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zdejmij z ognia i odstaw, by ostygła do temperatury pokojowej, a następnie wylej na tartę.


Krok 6/6

Dekoracja
Całość udekoruj schłodzonymi kandyzowanymi mandarynkami i listkami mięty.


Składniki
Na spód
1,5 szklanka mąki
1 szklanka Cukru Drobnego DIAMANT
2/3 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka rafinowanego oleju kokosowego
2 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego
Na nadzienie
350 g tofu naturalnego, odsączonego
3 tabliczki wegańskiej czekolady
2/3 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka ekstraktu z pomarańczy
otarta skórka z 1 pomarańczy
Na polewę
6 łyżek pełnotłustego mleka kokosowego
1 tabliczka wegańskiej czekolady
Na mandarynki kandyzowane
1 szklanka Cukru Drobnego DIAMANT
4-5 małych mandarynek (wyparzonych)
1/2 szklanka wody
Będą ci potrzebne:

• duża blacha do pieczenia
robot kuchenny

 

arrow
}