Świąteczny piernik

Opinie
  • Ponad 60 minut
  • 1 forma do babki
  • Średniotrudny

Świąteczny piernik udekorowany lukrem, owocami i rozmarynem

Twoja ocena:
1 2 3 4 5
Produkt użyty do tego przepisu:
Piernik z dekoracją
Jak to zrobić:

Zutaten & Utensilien einblenden

Krok 1/3

Ubij białka na sztywną pianę i odstaw na bok. Utrzyj masło z cukrem i żółtkami. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Miksuj masę, dodaj mleko i miód, a następnie wszystkie przyprawy i cukier waniliowy. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka.

Krok 2/3

Masę przelej do formy i piecz przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Krok 3/3
Gotowy piernik polej domowym lukrem i udekoruj połówkami żurawiny, skręconymi spiralnie skórkami pomarańczy, kawałkami orzechów i gałązkami rozmarynu.

Składniki
100 g masła
500 g mąki
200 g Cukru Drobnego DIAMANT
400 ml mleka
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy korzennej
0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
5 kuleczek ziela angielskiego zmielonego
1 płaska łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
Do dekoracji
świeże owoce żurawiny
orzechy (np. laskowe i włoskie)
gałązki świeżego rozmarynu
sparzona cytryna (do otarcia skórki)
Będą ci potrzebne:

• forma do pieczenia (keksówka)

 

arrow
}