Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Rolada z owocami leśnymi

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 150g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 3 jajka
  • 5 łyżek stołowych wody
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na nadzienie:

  • 50g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
  • 100g konfitury z owoców leśnych
  • 0,5kg świeżych owoców leśnych (jeżyny, poziomki, jagody) – podzielić na 2 porcje 

Wykonanie przepisu

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z wodą i cukrem trzcinowym Dry Demerara drobnym. Z białek ubić pianę. Mąkę przesiać
z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Przesiewając przez sitko, dokładać powoli do pozostałych składników. Delikatnie mieszać. Masę przelać na wyłożoną papierem do pieczenia podłużną formę i piec 12-15 minut we wcześniej podgrzanym piekarniku w temp. 180-200°C. Upieczony biszkopt wstrząsnąć z formy na posypaną cukrem trzcinowym kuchenną ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i przez ściereczkę zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostawić do ostygnięcia. Rozwinąć. Cukier trzcinowy, konfiturę i połowę owoców leśnych podrzeać w garnku ciągle mieszając. Posmarować biszkopt i zwinąć. Pokroić na kawałki
i na każdy kawałek położyć świeże owoce leśne.

Nasze porady

Ciasto podawać można z bitą śmietaną.

Do góry

Menu