Rolada z owocami leśnymi
Składniki
na ciasto:
- 150g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
- 3 jajka
- 5 łyżek stołowych wody
- 100g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na nadzienie:
- 50g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara drobny
- 100g konfitury z owoców leśnych
- 0,5kg świeżych owoców leśnych (jeżyny, poziomki, jagody) – podzielić na 2 porcje
Wykonanie przepisu
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z wodą i cukrem trzcinowym Dry Demerara drobnym. Z białek ubić pianę. Mąkę przesiać
z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Przesiewając przez sitko, dokładać powoli do pozostałych składników. Delikatnie mieszać. Masę przelać na wyłożoną papierem do pieczenia podłużną formę i piec 12-15 minut we wcześniej podgrzanym piekarniku w temp. 180-200°C. Upieczony biszkopt wstrząsnąć z formy na posypaną cukrem trzcinowym kuchenną ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i przez ściereczkę zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostawić do ostygnięcia. Rozwinąć. Cukier trzcinowy, konfiturę i połowę owoców leśnych podrzeać w garnku ciągle mieszając. Posmarować biszkopt i zwinąć. Pokroić na kawałki
i na każdy kawałek położyć świeże owoce leśne.
Nasze porady
Ciasto podawać można z bitą śmietaną.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.