Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Sernik czekoladowo-migdałowy

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na spód:

  • 50g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 150g mielonych migdałów
  • 50g miękkiego masła

na masę serową:

  • 100g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 500g sera trzykrotnie mielonego
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • 50g likieru amaretto
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)

Wykonanie przepisu

Składniki na spód zagnieść na ciasto, wylepić dno tortownicy o średnicy
20 cm, podpiekać około 15 minut w 180°C. Ostudzić.Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, wymieszać z likierem. Ser utrzeć z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT
i, dalej ucierając, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę, zmiksować.
Wlać masę czekoladową i ponownie dokładnie zmiksować. Białka ubić
na sztywno, delikatnie i dokładnie połączyć z masą. Masę przelać na podpieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec
przez około 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Wierzch przed podaniem posypać cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT.

Nasze porady

Sernik udekorować można cukrem pudrem DIAMANT, płatkami koksowymi oraz migdałami.

Do góry