Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Sernik matcha

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na spód:

  • 50g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 150g ciastek czekoladowych
  • 50g miękkiego masła

na masę serową:

  • 150g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 500g sera twarogowego, trzykrotnie mielonego
  • 40g gęstej śmietany
  • 50g miękkiego masła
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 20g mąki ziemniaczanej 
  • 20g sproszkowanej zielonej herbaty matcha

 

Wykonanie przepisu

Ciastka zmiksować, połączyć z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT
i masłem. Masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 18 cm. Podpiekać przez około 12 minut w temp. 190°C. Wyciągnąć i ostudzić. Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT na jasny, gęsty kogel-mogel. W trakcie ucierania dodawać stopniowo, po łyżce ser i ucierać. Dodać masło i śmietanę. Całość zmiksować z masą serową, dodać mąkę
i herbatę machta. Ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą. Przelać masę na ostudzony spód, wstawić
do piekarnika na około 60 minut i piec w temp. 180°C. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.

Nasze porady

Herbatę matcha zastapić można kilkoma łyżkami mocnego naparu z zielonej herbaty. Sernik nie zyska wówczas zielonego koloru, ale z pewnością nabierze herbacianego, łagodnego posmaku!

Do góry