Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Sernik z czereśniami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na spód:

  • 50g Cukru drobnego DIAMANT
  • 150g mąki pszennej
  • 100g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • wiórki kokosowe

na masę serową:

  • 200g Cukru drobnego DIAMANT
  • 1kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100ml śmietany kremówki
  • 6 jajek
  • 400g drylowanych czereśni

Wykonanie przepisu

Mąkę połączyć z cukrem drobnym DIAMANT, pokrojonym w kostkę masłem
a także żółtkiem. Całość zagnieść szybkimi ruchami, wyrabiając na okruchy. Dodać odrobinę ciepłej wody i wiórki kokosowe. Zagnieść na ciasto. Schładzać przez minimum 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie wyłożyć
na blachę i podpiekać przez około 15 minut w temp. 180°C. Przygotować masę serową: jajka wymieszać z cukrem drobnym DIAMANT i wymieszać. Dodać do twarogu połączonego ze śmietaną i mąką. Całość zmiksować
aż do połączenia się składników. Jajka roztrzepać we misce. Dodać do nich cukier i wymieszać. Całość wylać na spód ciasta, wierzch przyozdobić drylowanymi czereśniami. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut
w temp. 190°C. Ciasto posypać obficie cukrem pudrem DIAMANT w tubie.

Nasze porady

Czereśnie w późniejszym okresie zastąpić można innymi owocami sezonowymi - np. wiśniami lub malinami. Dobrze sprawdzą się również owoce z kompotu.

Do góry