Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Sernik z pomarańczami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 250g Cukru pudru DIAMANT z aromatem waniliowym
  • 300g białego sera (trzykrotnie zmielonego)
  • 120g masła
  • 8 jaj
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g obranych migdałów
  • 100g rodzynek
  • szczypta soli (do białek)

Wykonanie przepisu

Do miski włożyć masło, ser, cukier puder DIAMANT z aromatem waniliowym
i utrzeć na jednolitą, gładką masę. Oddzielić żółtka od białek.
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę, odstawić. Do masy serowej dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Posiekać migdały, wymyć pomarańczę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do masy, następnie wsypać mąkę, proszek do pieczeni i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Pod koniec dodać pianę z białek uważając, żeby masa nie opadła.
Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i przełożyć do niej masę.
Piec na złocisty kolor w temp. 170⁰ przez około 40 minut. Sernik wyjąć
z piekarnika i zostawiając w formie przestudzić. Wierzch deseru udekorować skórką lub plastrami pomarańczy.

Do góry