Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Sernik z truskawkową galaretką

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na masę serową:

  • 125g Cukru pudru DIAMANT
  • paczka herbatników
  • 1½ dwukrotnie mielonego sera
  • 3 łyżki żelatyny
  • aromat waniliowy

na galaretkę truskawkową:

  • 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
  • 350g Cukru białego DIAMANT
  • 750g truskawek (zważonych po przygotowaniu)

Wykonanie przepisu

Ser, cukier puder DIAMANT i aromat waniliowy połączyć za pomoca miksera. Żelatynę dodać do wrzątku, dokładnie wymieszać, ostudzić i dodać do masy serowej. Starannie wymieszać. Dno formy do ciasta wyłożyć folią aluminiową a następnie herbatnikami. Masę serową wyłożyć do formy z odpinanymi bokami i schłodzić w lodówce.

Przygotować galaretkę. Owoce umyć, obrać, odszypułkować, pokroić w kostkę i przełożyc do garnka. Zalać wodą (aż do przykrycia owoców) i gotować
na małym ogniu. Gdy owocowa masa zamieni się w kompot, całość zmiksować, dodać opakowanie Konfitur-Fixu i 350g cukru białego DIAMANT.
Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty. Odpowiednią ilością schłodazonej galaretki przykryć wierzchnią warstwę sernika, resztę przelać do salaterek i odstawić do lodówki.

Nasze porady

Przed polaniem sernika galaretką można wyłożyć na niego pokrojone truskawki. Pozostałą część galaretki można przechować również w słoiczkach do kolejnego deseru.

Do góry