Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Sorbet cytrynowy

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 4 cytryny (niepryskane)
  • 150g Cukru drobnego DIAMANT
  • 400ml wody mineralnej
  • 1 białko

Wykonanie przepisu

Do garnka z 400 ml wody wsypać cukier drobny DIAMANT. Całość gotować
5 minut, aż składniki połączą się do konsystencji syropu. Ostudzić.
W międzyczasie z dwóch cytryn zetrzeć skórkę, z wszystkich czterech wycisnąć sok. Połączyć ze sobą syrop, startą skórkę cytryny oraz sok z cytryn.
Całość zmiksować, wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie ubić białko
na sztywną pianę. Po 30 minutach połączyć wcześniej przygotowaną masę
z ubitym białkiem, zmiksować, schować do zamrażalnika na 3 godziny –
co pół godziny wyciągać mus i ponownie miksować.

Nasze porady

Dla ozdoby pucharki z deserem udekorować listkami melisy.

Do góry