Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Tarta cytrynowa

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

Na ciasto:

  • 100g Cukru pudru DIAMANT
  • 120g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 250g mąki tortowej

Na nadzienie:

  • 100g Cukru pudru DIAMANT z aromatem cytrynowym
  • 5 zółtek
  • 250ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 2 cytryny

Na bezę:

  • 150g Cukru pudru DIAMANT z aromatem cytrynowym
  • 3 białka

 

 

Wykonanie przepisu

Masło utrzeć z cukrem pudrem DIAMANT, dodać jaja i mąkę. Połączyć szybkimi ruchami, aż do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotować cytrynowe nadzienie - schłodzoną śmietanę ubić
z żółtkami i cukrem pudrem DIAMANT z aromatem cytrynowym. Wycisnąć sok
z dwóch cytryn i dodać do masy. Ciasto wyjąć z lodówki, rozciągnąć na formie
do tarty (pamiętając o wykończeniu brzegów), ponakłuwać widelcem.
Piec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika, pokryć cytrynową masą i zapiekać przez około 30 minut, do momentu ścięcia się nadzienia. Przygotować bezę: białka lekko ubić, dodać cukier puder DIAMANT z aromatem cytrynowym i ubijać
na gładką, kremową, gęstą masę. Bezę rozsmarować na schłodzonym cieście. Wyłożyć na nadzienie ciasta, zapiekać w mocno rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 8-10 minut.

Nasze porady

Wierzch ciasta posypać można świeżo startą skórką z cytryny.

Do góry