Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Tarta orzechowa

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 100g Cukru pudru DIAMANT
  • 120g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 250g mąki tortowej

masa orzechowo-karmelowa:

  • 180g Cukru brązowego DIAMANT
  • 80ml śmietanki kremówki
  • 80g masła
  • 300g posiekanych orzechów włoskich
  • 20g miodu
  • 50ml wody
  • szczypta soli

Wykonanie przepisu

Masło utrzeć z cukrem pudrem DIAMANT, dodać jaja i mąkę. Połączyć szybkimi ruchami, aż do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozciągnąć na formie do tarty (pamiętając o wykończeniu brzegów), ponakłuwać widelcem. Piec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 180°C. W garnku rozpuścić na małym ogniu cukier brązowy DIAMANT, sól, wodę - do momentu uzyskania przez masę koloru bursztynowego.
Dodać śmietankę kremówkę i miód - całość zagotować. Posiekane orzechy wyłożyć na podpieczone ciasto, zalać karmelową polewą. Całość włożyć
do piekarnika, zapiekać około 15 minut. 

Nasze porady

Orzechy włoskie wymieszać można z prażonymi, posiekanymi migdałami lub orzechami laskowymi.

Do góry