Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Tarta serowa ze szpinakiem

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

ciasto:

  • 5g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 200g mąki pszennej
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody

farsz:

  • 120g szpinaku (mrożony lub świeży)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 50g seru mozarella
  • sól i pieprz
  • olej (do smażenia)

Wykonanie przepisu

Składniki na ciasto wymieszać szybkimi ruchami, aż do połączenia
się składników. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 minut
do lodówki. W tym czasie przygotować farsz - na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę wraz z wyciśniętym praską czosnkiem. Następnie dodać szpinak, całość doprawić solą i pieprzem, podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając (do momentu rozmrożenia
się szpinaku). Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć żółty ser oraz mozarellę. Szpinakowy farsz przełożyć do miski, wmieszać żółty ser i mozarellę - całość połączyć jajkiem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozciągnąć na formie do tarty (pamiętając o wykończeniu brzegów), ponakłuwać widelcem.
Piec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Na kruchy spód tarty wyłożyć serowo-szpinakową masę. Zapiekać przez 25 minut
w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

Nasze porady

Szpinak można z powodzeniem zastąpić różyczkami świeżego brokułu. Dla podkreślenia smaku na wierzchu tarty zapiec można plasterki pomidora.

Do góry