Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Tarta z jagodami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 100g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 120g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 250g mąki tortowej

na nadzienie:

  • 300g jagód
  • opakowanie serka mascarpone
  • śmietanka kremówka

Wykonanie przepisu

Masło utrzeć z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, dodać jaja i mąkę. Szybko mieszać do momentu połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozciągnąć na formie do tarty (pamiętając
o wykończeniu brzegów), ponakłuwać widelcem. Piec przez około 15 minut
w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Jagody umyć, osuszyć. Przygotować masę kremową: śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie dodać mascarpone - całość połączyć mikserem. Upieczony spód tarty wyjąć
z piekarnika, pozostawić do przestygnięcia, następnie pokryć grubą warstwą kremu i ozdobić jagodami.

Nasze porady

Jagody zastąpić można borówkami amerykańskimi lub innymi owocami np. malinami.

Do góry