Tarta z karmelizowaną cebulą
Składniki
na ciasto:
- 200g mąki
- 100g zimnego masła w kawałkach
- płaska łyżeczka soli
- żółtko
- ewentualnie kilka łyżek zimnej wody
na nadzienie:
- 10g Cukru trzcinowego DIAMANT Dark Muscovado
- 3-4 duże cebule
- łyżeczka soli
- kilka kropli octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie przepisu
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki
na godzinę lub na 10 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną
w piórka oraz oprószoną solą. Smażyć na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie. Należy uważać, aby się nie przypaliła. Duszczenie powinno zając ok. 15-20 minut. Dodać cukier trzcinowy DIAMANT Dark Muscovado, dokładnie mieszając gotować, aż cukier się rozpuści
i równomiernie pokryje cebulę. Gotowy farsz doprawić pieprzem i octem balsamicznym. Lekko przestudzić. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę
do tarty, wcześniej natłuszczoną. Na ciasto nakładamy cebulowy farsz. Pieczemy tartę 35-40 minut w 190°C.
Nasze porady
Przed pieczeniem można wierzch tarty posypać serem, np parmezanem
lub gruyerem podawać z białym winem (pasuje sauvignon blanc).
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.