Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Tarta z karmelizowaną cebulą

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 200g mąki
  • 100g zimnego masła w kawałkach
  • płaska łyżeczka soli
  • żółtko
  • ewentualnie kilka łyżek zimnej wody

na nadzienie:

  • 10g Cukru trzcinowego DIAMANT Dark Muscovado
  • 3-4 duże cebule
  • łyżeczka soli
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie przepisu

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki
na godzinę lub na 10 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną
w piórka oraz oprószoną solą. Smażyć na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie. Należy uważać, aby się nie przypaliła. Duszczenie powinno zając ok. 15-20 minut. Dodać cukier trzcinowy DIAMANT Dark Muscovado, dokładnie mieszając gotować, aż cukier się rozpuści
i równomiernie pokryje cebulę. Gotowy farsz doprawić pieprzem i octem balsamicznym. Lekko przestudzić. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę
do tarty, wcześniej natłuszczoną. Na ciasto nakładamy cebulowy farsz. Pieczemy tartę 35-40 minut w 190°C.

Nasze porady

Przed pieczeniem można wierzch tarty posypać serem, np parmezanem
lub gruyerem podawać z białym winem (pasuje sauvignon blanc).

Do góry