Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Tarta z konfiturą jagodową

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 100g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 120g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 250g mąki tortowej

na nadzienie:

  • konfitura jagodowa
  • jagody (świeże bądź mrożone)
  • opakowanie serka mascarpone
  • śmietanka kremówka

 

Wykonanie przepisu

Masło utrzeć z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, dodać jaja i mąkę. Połączyć szybkimi ruchami, aż do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozciągnąć na formie do tarty (pamiętając o wykończeniu brzegów), ponakłuwać widelcem. Piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Jagody umyć, osuszyć bądź rozmrozić. Przygotować masę kremową: śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie dodać mascarpone - całość połączyć mikserem. Upieczony spód tarty wyjąć z piekarnika, pozostawić do przestygnięcia, następnie pokryć grubą warstwą kremu, konfitury i ozdobić jagodami.

Do góry