Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Tarta z pianką truskawkową

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 100g Cukru pudru DIAMANT
  • 120g miękkiego masła
  • 250g mąki tortowej
  • 2 jajka

na truskawkową piankę:

  • 100g Cukru pudru DIAMANT
  • 500g truskawek
  • 2 białka
  • galaretka truskawkowa

Wykonanie przepisu

Masło utrzeć z cukrem pudrem DIAMANT, dodać jaja i mąkę. Połączyć szybkimi ruchami, aż do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozciągnąć na formie do tarty (pamiętając o wykończeniu brzegów), ponakłuwać widelcem. Przykryć folią aluminiową, wysypać ryż lub fasolę.
Piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Truskawki umyć, obrać z szypułek, zmiksować w blenderze. Białko ubić
na sztywno z odrobiną soli, stopniowo dodając cukier puder DIAMANT
(gdy pianka jest już sztywna). Do piany dodać stężałą galaretkę i zmiksowane truskawki. Truskawkową masą przykryć spód z tarty,
chłodzić przez około godzinę w lodówce.

Nasze porady

Tartę ozdobić można kleksami z ubitej kremówki z cukrem pudrem DIAMANT lub startymi wiórkami gorzkiej czekolady.

Do góry