Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Tarta z truskawkami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na spód:

  • 100g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 120g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 250g mąki tortowej

na nadzienie:

  • 300g truskawek, pokrojonych na połówki
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • śmietanka kremówka

do ozdoby:

  • Cukier puder DIAMANT w tubie
  • opcjonalnie: liście mięty do ozdoby

Wykonanie przepisu

Masło utrzeć z cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, dodać jaja i mąkę. Połączyć szybkimi ruchami, aż do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozciągnąć na formie do tarty (pamiętając
o wykończeniu brzegów), ponakłuwać widelcem. Piec przez około 15 minut
w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Truskawki umyć, osuszyć. Przygotować masę kremową: śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie dodać mascarpone - całość połączyć mikserem. Upieczony spód tarty wyjąć z piekarnika, pozostawić do przestygnięcia, następnie pokryć grubą warstwą kremu i ozdobić owocami. Tartę posypać grubą warstwą cukru pudru DIAMANT w tubie i ozdobić listkami mięty.

Do góry