Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Tarta ze śliwkami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 100g Cukru pudru DIAMANT
  • 120g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 250g mąki tortowej

na nadzienie:

  • 300g śliwek
  • opakowanie serka mascarpone
  • śmietanka kremówka

na kruszonkę:

  • 50g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT drobny
  • 100g mąki
  • 50g masła

Wykonanie przepisu

Masło utrzeć z cukrem pudrem DIAMANT, dodać jaja i mąkę. Połączyć szybkimi ruchami, aż do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozciągnąć na formie do tarty (pamiętając o wykończeniu brzegów), ponakłuwać widelcem. Piec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 180°C. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wypestkować. Przygotować masę kremową: śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie dodać mascarpone - całość połączyć mikserem. Upieczony spód tarty wyjąć z piekarnika, pozostawić do przestygnięcia, następnie pokryć grubą warstwą kremu i ozdobić połówkami śliwek. Przygotować kruszonkę:
w misce przesiać mąkę z cukrem trzcinowym DIAMANT Dry Demerara drobnym, dodać masło - całość zagniatać. Kruszonką przyozdobić tartę.

Do góry