Tartaletki z bezą
Składniki
na ciasto:
- 70g Cukru pudru DIAMANT
- 200g mąki
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
na bezę:
- 150g Cukru białego DIAMANT
- 2 białka
- 50g wiórek kokosowych
- szczypta soli
Wykonanie przepisu
Żółtko oddzielić od białka. Do żółtka dodać cukier puder DIAMANT, całość ubić. Następnie wmieszać miękkie masło, szczyptę soli. Do wilgotnej masy dodać mąkę, delikatnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie spody tartaletek zapiekać przez około 30 minut. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Na podpieczone spody wyłożyć masę budyniową. Bezami ozdobić wierzch tartaletek: białka schłodzić, przelać do wysokiego pojemnika, wsypać sól, wiórki kokosowe i zmiksować na sztywno. Następnie, wciąż ubijając, powoli dosypywać niewielkie porcje cukru pudru DIAMANT aż do uzyskania sztywnej, gładkiej, błyszczącej i gęstej masy. Niewielkie porcje masy nakładać na papier do pieczenia, tworząc małe bezy. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 120-130°C przez 1,5-2 godziny. Bezy po upieczeniu powinny być z wierzchu suche, a wewnątrz miękkie. Podpieczonymi bezami ozdobić wierzch każdej tartaletki.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.