Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Torcik marchewkowy

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na ciasto:

  • 200g Cukru drobnego DIAMANT 
  • 5 jajek
  • 100g masła lub margaryny
  • cukier waniliowy
  • 250g mielonych orzechów laskowych
  • 60g mąki
  • 1 łyżka mielonej kawy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g obranych świeżych marchewek
  • szczypta soli

na krem:

  • 15g Cukru pudru DIAMANT
  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki

Wykonanie przepisu

150g cukru drobnego DIAMANT, żółtka i cukier waniliowy wymieszać,
aż do uzyskania puszystej masy. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Potem stopniowo dodawać pozostały cukier drobny DIAMANT, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dodać do kremu z żółtek i delikatnie wymieszać. Stopić tłuszcz, dodać wraz z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć do formy (26 cm) wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 50 minut w temp. 160-170°C, ewentualnie przez ostatnie 10 minut - przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto wyjąć
z formy, wystudzić, przekroić i przełożyć kremem: śmietankę i serek mascarpone zmiksować, stopniowo dodając cukier - całość schłodzić.


Nasze porady

Tort udekorować można kremową masą oraz połówkami orzechów włoskich.

Do góry

Menu