Torcik marchewkowy
Składniki
na ciasto:
- 200g Cukru drobnego DIAMANT
- 5 jajek
- 100g masła lub margaryny
- cukier waniliowy
- 250g mielonych orzechów laskowych
- 60g mąki
- 1 łyżka mielonej kawy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g obranych świeżych marchewek
- szczypta soli
na krem:
- 15g Cukru pudru DIAMANT
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietanki kremówki
Wykonanie przepisu
150g cukru drobnego DIAMANT, żółtka i cukier waniliowy wymieszać,
aż do uzyskania puszystej masy. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Potem stopniowo dodawać pozostały cukier drobny DIAMANT, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dodać do kremu z żółtek i delikatnie wymieszać. Stopić tłuszcz, dodać wraz z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć do formy (26 cm) wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 50 minut w temp. 160-170°C, ewentualnie przez ostatnie 10 minut - przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto wyjąć
z formy, wystudzić, przekroić i przełożyć kremem: śmietankę i serek mascarpone zmiksować, stopniowo dodając cukier - całość schłodzić.
Nasze porady
Tort udekorować można kremową masą oraz połówkami orzechów włoskich.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby komentować nasze przepisy.