Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Torcik pomarańczowy

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na biszkopt:

  • 60g Cukru drobnego DIAMANT
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 30g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • sok z jednej pomarańczy (do nasączenia)

na krem:

  • 350g mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki 36%
  • 80g Syropu Złocistego Trzcinowego DIAMANT

dodatkowo:

  • 2 pomarańcze
  • 100g Syropu Trzcinowego Złocistego DIAMANT

Wykonanie przepisu

Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodawać cukier drobny DIAMANT. Z masy powinna powstać gęsta beza. Ubijać dalej dodając kolejno żółtka. Na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z pomarańczy. Biszkopt przelać
do natłuszczonej tortownicy (średnica 18 cm) i piec około 35 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjąć foremkę i upuścić na blat lub podłogę
z wysokości pół metra (zapobiegnie to siadaniu ciasta). Biszkopt wystudzić
i przekroić na dwie części. Nasączyć sokiem pomarańczowym. Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno, schować do lodówki. Ser mascarpone utrzeć z syropem trzcinowym. Połączyć ze śmietanką, do momentu użycia przechowywać w lodówce. Przygotować pomarańcze: wylać syrop na patelnię lub do rondla, podgrzać. Pomarańcze obrać (również z białej części) pokroić
w plastry (5 mm) i układać w syropie, dusić około minuty, płaską łopatką wyłożyć na papier woskowany. Czynność powtórzyć z drugą pomarańczą (należy pamiętać by nie układać plastrów na sobie, bo się skleją). Ostudzić.
Na biszkopt wyłożyć masę mascarpone, wygładzić i ułożyć plastry pomarańczy. Przykryć drugą częścią ciasta, wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Na wierzchu ułożyć pomarańcze. Torcik schłodzić w lodówce,
przed podaniem polać fantazyjnie syropem.

Do góry