Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Tort ombre

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na biszkopt:

  • 200g Cukru białego DIAMANT
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 6 łyżek mąki 
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • masło (do na tłuszczenia formy)

na nadzienie:

  • 200g Cukru pudru DIAMANT
  • 400g serka mascarpone
  • 150g kremówki (ubitej na sztywno)

na krem:

  • 400g Cukru pudru DIAMANT
  • 6 białek
  • 450g masła
  • 2 łyżeczki kurkumy

Wykonanie przepisu

Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier biały DIAMANT, ubijać na lśniącą bezę. Dodając stopniowo żółtka, ucierać na najniższych obrotach następnie dodać obie mąki i dokładnie i delikatnie wymieszać. Masę rozlać po równo do dwóch natłuszczonych tortownic średnicy 18 centymetrów. Piec w temp. 180°C przez około 25 minut. Ostudzone biszkopty przekroić na pół tak aby powstały cztery równe blaty. Przygotować nadzienie: serek utrzeć z cukrem pudrem DIAMANT następnie połączyć ze śmietaną odstawić do lodówki do momentu przekładania tortu. Przygotować krem: białka i cukier umieścić w misce w kąpieli wodnej mieszać podgrzewając aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie ostudzić białka. Ubijać mikserem aż masa zgęstnieje i powstanie gładka beza. Dodawać masło w temperaturze pokojowej stopniowo po małym kawałku i ucierać, aż powstanie gęsty, gładki krem. Blaty ciasta nasączyć wedle uznania, np. herbatą lub rozcieńczonym syropem owocowym. Przełożyć masą. Wierzch również posmarować masą. Niewielką część kremu przełożyć do rękawa z okrągłą końcówką i wyciskać porcje wielkości orzecha na samej górze boków tortu, następnie rozetrzeć łyżeczką jak na zdjęciach. Do pozostałego kremu dodać pół łyżeczki kurkumy i dokładnie połączyć.  Powtórzyć nakładanie i rozcieranie masy nieco niżej. Następnie dodać kolejne pół łyżeczki kurkumy i powtórzyć czynność. Powtórzyć barwienie kremu dwukrotnie, ale ostatnią porcją wykończyć tort bez rozcierania.

Do góry