Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Tort z kwiatami czarnego bzu

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

na biszkopt:

  • 250g Cukru białego DIAMANT
  • 10 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 130g mąki 
  • 140g mąki ziemniaczanej

na krem:

  • 200g Cukru pudru DIAMANT
  • 500g serka mascarpone
  • 5g ekstraktu waniliowego
  • 200g kremówki, ubitej

dodatkowo:

  • kilka kwiatostanów czarnego bzu
  • 50g wiórków kokosowych

Wykonanie przepisu

Białka ubić z cukrem białym DIAMANT na sztywną bezę, dodawać stopniowo żółtka delikatnie miksując mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodać obie mąki, dokładnie połączyć i podzielić ciasto na 3 części. Jedną
z nich dokładnie połączyć z kakao. Rozlać masy do trzech tortownic (jedna
o średnicy 24 i dwie 18cm). Piec każdy biszkopt przez około 25 minut w temp. 180°C, dwa mniejsze można upiec razem. Ostudzić. Z jednego mniejszego biszkoptu wyciąć krążkiem mniejsze ciasto. Każde przeciąć na dwa lub trzy blaty. Nasączyć wg uznania. Przygotować krem: serek ucierać z cukrem pudrem DIAMANT, następnie dokładnie ale delikatnie wymieszać ze śmietanką. Blaty biszkoptu przełożyć masą, układając tort w piramidę, tak aby kakaowe blaty znalazły się na środkowym piętrze. Wierzch i boki również pokryć masą, oprószyć kokosem i następnie ozdobić oczyszczonymi kwiatuszkami czarnego bzu.

Do góry