Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

Konfitury i galaretki z Konfitur-Fix

poleć znajomym

Tradycyjna konfitura z czerwonej cebuli z rodzynkami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 500g Cukru trzcinowego DIAMANT Dry Demerara
  • 1kg czerwonej cebuli
  • 50g rodzynek
  • 200ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Wykonanie przepisu

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Następnie wrzucić cebulę, dodać cukier trzcinowy DIAMANT i przyprawy. Wszystko wymieszać i dusić przez 30 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać wino i ocet balsamiczny, wrzucić przepłukane rodzynki. Zmniejszyć ogień i dusić przez kolejne 20 – 30 minut, cały czas mieszając, aż konfitura uzyska gęstą konsystencję. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków. Przechowywać w lodówce do 1 tygodnia, poddaną pasteryzacji 2 – 3  miesiące.

Nasze porady

Konfitura doskonale nadaje się jako dodatek do serów, mięs i ryb.

Do góry