Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

poleć znajomym

Trzcinowe gofry


Poleć ten przepis znajomym

0

(0) głosy

Poziom trudności: 1 (łatwy)

Dodaj do ulubionych

Składniki

ciasto:

  • 375 g mleka
  • 70 g oleju
  • 250 g mąki
  • 25 g cukru Dry Demerara Diamant
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


dodatkowo:

  • 50-100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 3 łyżki kakao
  • olej do natłuszczenia gofrownicy


do podania:

  • bita śmietana
  • dowolne owoce
  • syrop trzcinowy Diamant

Wykonanie przepisu

 

Składniki na ciasto, poza białkami, zmiksować. Białka ubić na sztywno i dokładnie połączyć z ciastem. Podzielić ciasto na dwie części, jedną wymieszać z posiekaną czekoladą a drugą z kakao. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem i nakładać porcje ciasta. Smażyć ok 3 minut. Gotowe gofry podawać z bitą śmietaną i owocami, polane syropem trzcinowym. 

Do góry