Wiemy jak osłodzić Ci życie

pl en ru

Konfitury i galaretki z Konfitur-Fix

poleć znajomym

Włoska konfitura z cytryn z ziołami

0

(0) głosy

Poziom trudności: 2 (średni)

Dodaj do ulubionych

Składniki

  • 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
  • 500g Cukru białego DIAMANT
  • 1kg cytryn, w tym jedna cytryna nieobrana
  • dwie garści mieszanych, świeżych ziół, np. oregano, rozmaryn, tymianek

Wykonanie przepisu

Cytryny pokroić na malutkie kawałki, zachowując sok. Wymieszać w garnku
z cukrem białym i Konfitur-Fix DIAMANT. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować 3 minuty, na chwilę przed końcem dodając posiekane zioła. Konfiturę przełożyć do czystych słoiczków.

Nasze porady

Konfitura cytrynowa z ziołami idealnie sprawdzi się jako dodatek
do pieczonego łososia z parmezanową skorupką.

 

Składniki:

  • dwa filety łososia
  • konfitura cytrynowa z ziołami
  • pomidorki koktajlowe na gałązce
  • oliwa
  • 50g parmezanu
  • garść świeżych ziół
  • sól i pieprz

 

Rybę posmarować konfiturą, ułożyć razem z pomidorkami w naoliwionym naczyniu żaroodpornym. Parmezan zmiksować z ziołami, nałożyć na rybę, całość lekko oprószyć solą i pieprzem,  zapiekać w temp. 180°C przez około 25 minut.

 

 

Do góry